Velká Británie

Jídlo a pití



Zapomeňte na ovesnou kaši - koloniální minulost a přistěhovatelská přítomnost se odrazili na rozmanitosti moderní britské kuchyně. Etnické restaurace se vyznačují kvalitním a autentickým jídlem a často nižší cenou. Nejoblíbenější jsou indické (říká se, že britské národní jídlo je curry), italské, čínské a thajské, ale ve větších městech najdete kuchyň z celého světa.

Tradiční britská snídaně se skládá z osmažených vajec na pánvi (smažené nebo míchané vejce), slaniny, krvavého jelita (black pudding), smaženého bramboráku (hash brown), velkého rajčete, hub a fazolí. Jestli je na Vás tradiční britská snídaně příliš, zkuste v místní pekárně tzv. "bacon roll", housku se smaženými plátky anglické slaniny. Místo/kromě slaniny si můžete vybrat další přílohy obdobné tradiční britské snídani.

Sunday Roast - tradiční nedělní oběd se skládá s pečeného masa (nejčastěji hovězí), pečených brambor nebo bramborové kaše, pečené zeleniny,  Yorkshire pudingů (těstových košíčků) a masové šťávy.

Fish and chips - Mořská ryba obalená v těstíčku s domácími hranolky je skutečná britská specialita. Tradičně se podává se solí a octem.

Plody moře - blízkost moře se V Británii podepsala na skvělém výběru čerstvých mořských ryb a darů moře.

Pork Pie - tradiční britská specialita. Jedná se o vepřové maso zapečené v těstíčku. Podává se za studena.

Haggis, neeps and tatties - skotská specialita, jitrnice s ovčích vnitřností s bramborovou a řepnou kaší

Cullen Skink - vynikající skotská krémová polívka z uzených ryb.

Scones - jednoduché koláčky k čaji/kávě, podávané s máslem, šlehačkou a marmeládou. Existuje i slaná verze se sýrem.

Cider - čepované jablečné pivo. Tak jako klasického piva je cideru nespočetně druhů.

Pivo - Kvalitní jsou hlavně malé místní pivovary. Např. Innis and Gun.

Whisky - skotská whisky je známá po celém světě. Dělí se na míchané ("blended whisky") jako např. Johnnie Walker, Bell's a Famous Grouse, které se připravují smícháním určitých poměrů whisky původem z různých destilerií a "single malts", které pocházejí z jedné destilerie. Ze single malts jsou populární třeba Talisker, Laphroaig, Caol Ila, Dalwhinnie, Glenmorangie, Glenfiddich. Jura, a mnohé jiné. Whisky se servíruje buď naostro nebo s troškou vody.

Puby - britský pub není jen hospoda, ale čím dál víc i místo, kde se dá kvalitně najíst na domácí britský způsob levněji než v tradiční restauraci. Výběr jídel běžně zahrnuje burgery, steak a hranolky, macaroni cheese (makaróny v sýrové omáčce), těstoviny, fish and chips a někdy i jednoduché curry nebo pizzu.

Take-away - V Británii je běžné, hlavně v etnických restauracích a fast-foodech, vzít si jídlo s sebou, a pak si ho sníst doma/v parku nebo si ho rovnou nechat doručit až do domu. Užitečné stránky jsou třeba JustEat (http://www.just-eat.co.uk) nebo Hungry House (https://hungryhouse.co.uk/).


S aktualizací online průvodce pomohla Dagmar Belesová.

Velká Británie

Cestopisy a reportáže

Zajímavá místa

*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 
 +   =