TOP TIPY Peru

7 TOP gurmánských lokalit aneb cestujeme za jídlem! Stačí vidlička, nachystané chuťová pohárky a touha poznávat

7 TOP gurmánských lokalit aneb cestujeme za jídlem! Stačí vidlička, nachystané chuťová pohárky a touha poznávat

Máte rádi jídlo? A cestování? Proč to tedy nespojit a nejíst na cestách? Kolem celého světa se servírují různé speciality a vy je můžete poznávat i s pomocí CK Alvarez.



Sestavili jsme pro vás seznam několika destinací, kam se za jídlem vyplatí cestovat a kde si nejeden cestovatel opravdu pošmáknul.


ČínaČína

LaosLaos

MexikoMexiko

 

Prohlédněte si další fotografie ...


1) Mexiko - základem je kukuřice

Mexická kuchyně je proslavené velkou variabilitou chutí i barev. Najdete v ní tradiční ingredience původních obyvatel i mnohé příspěvky evropských kolonizátorů. Jídlo je často spojeno s nějakou významnou událostí, kterou může být ale i „pouhé“ setkání rodiny. Základy pokrmů tvoří kukuřice a fazole, k dochucení se používá koriandr, citronová šťáva, česnek, ale především chilli papričky! K mexické klasice patří kukuřičné a pšeničné tortilly, tedy tacos, burritos (tortilly srolované do rolky s náplní) nebo quesadilla (tortilly proložené nejčastěji se sýrem). Známou jsou také omáčky a to hlavně avokádové guacamole, rajčatová salsa roja, zelená salsa verde nebo tradiční mole.

MexikoMexiko

Do mexické kuchyně můžete nahlédnout během zájezd CK Alvarez Okruh Mexikem.

2) Laos - polévka jako snídaně, oběd i večeře

Jídlo v Laosu může překvapit. I když, kdo si nedává polévku k snídani, že ano. Polévka se jí vlastně po celý den. Tradiční jsou různé vývary, které se pak nalévají na nudle (nebo i rýži), většinou bývají masové a po ránu dodají dost síly. Podávají se s miskou plnou čerstvých bylinek (salát, koriandr, bazalka, máta, listy a stonky hrášku, fazolové klíčky). Na stole pak k dochucení nechybí sójová omáčka nebo rybí omáčka, sůl, pepř, chilli a krevetová pasta.

Základem dalších jídel je pak rýže na různé způsoby. Na velkých tržnicích tak jídelnu snadno poznáte podle spousty kotlů, ze kterých se zvedá pára, a v nichž se vaří zelenina, maso, vajíčka i další směsi, jež přijdou na rýži.

LaosLaos

Laos a jeho jídla můžete poznat v rámci zájezd CK Alvarez Království milionů slonů.

3) Čína - jemná chuť masa

Šanghajská kuchyně přichází z východní Číny v oblasti Šanghaje, Su-čou, Chang-čou i Nankingu, jídla mají jemnou, nasládlou chuť, oblíbené jsou knedlíky a taštičky z rýžového těsta.

Sečuánská jídla patří jihozápadní Číně (provincie S’-čchuan) a jsou bohatá na pokrmy z drůbeže a hovězího, hodně pikantní, kořeněná chilli a sečuánským pepřem, typická jsou jídla uzená teplým kouřem.

ČínaČína

Výborná čínská jídla může ochutnat v rámci zájezdu CK Alvarez Za dědictvím Číny.

4) Peru - jede se na morčata

Peruánská kuchyně má své jméno, velice osobité jméno, ale znalci dobrého jídla ji přirovnávají významem k jídlům francouzským, čínským nebo indickým. Mezi nejvyhledávanější peruánská jídla patří anticuchos (masový špíz), pachamanca (maso marinované v kořeněné omáčce a pečené na horkých kamenech), ceviche (salát z mořských plodů) nebo humitas (což je kaše vařená v kukuřičných listech).

PeruPeru

Světoznámá pečená morčata můžete ochutnat zájezdu CK Alvarez Peru pro každého.

5) Indie - ráj vegetariánů

Velké množství indických etnik sebou přináší i obrovské množství různých druhů jídel. Proto je indická kuchyně velice pestrá a neopomíjí snad žádného jedlíka. K hlavním znakům patří hojnost koření, pokrmů určených pro vegetariány, základní suroviny jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky a zelenina.

Na cestě po Indii se rozhodně musí ochutnat například kuře tikka masala, kuře tandoori, chléb parata, samozy, čapáty, purí, khír, maso vindaloo, čatní atd. Je opravdu dost toho, co na subkontinentu ocení vaše chuťové pohárky.

IndieIndie

Více o indické kuchyni se dozvíte na zájezdu CK Alvarez Cesta do Indie a Nepálu.

6) Japonsko - povařit, ale jen trochu

Japonci jsou na svoji kuchyni patřičné hrdí a mají opravdu na co. Lehká a zdravá, tak by se japonské vaření dalo nazvat. Pokrmy se připravují výhradně z čerstvých potravin s důrazem na minimální teplenou úpravu (tedy ne všechny). Základ tvoří rýže, zelenina, mořské plody a ryby. Jako dochucovací prostředky se využívají různé omáčky či pasty, jako například wasabi, omáčka sojová nebo umami. Mezi nejvyhledávanější jídla patří sukijaki, suši, tempura, jakitori, tonkacu, šabu-šabu, soba a udon.

JaponskoJaponsko

Chutě Japonska je možné poznat na zájezdu CK Alvarez Podzim v Japonsku.

7) Hongkong - bez čaje to nejde

Kantonská kuchyně se dá nalézt převážně v Kantonu a Hongkongu, v Evropě patří k těm nejoblíbenějším, pokrmy jsou obvykle smažené na woku, mají jemnou, sladkokyselou chuť. Používá se rýže, ryby, plody moře, různá exotická masa (psí, hadí aj.). Vyjma vlastních jídel je pro kantonské stravování důležitá čajová kultura. Bez ní si dobré jídlo prostě není možné představit.

HongkongHongkong

Kantonská jídla se ochutnávají i během zájezdu CK Alvarez To nejlepší z Vietnamu a Kambodži + Hongkong a Macao.

CK Alvarez patří mezi odborníky ve svém oboru. Plánují zájezdy tak, aby program obsahoval vyvážený poměr poznávání místní přírody a kultury, ale také aktivního pobytu v přírodě a nezbytného odpočinku. Pokud chcete relaxovat v tropickém ráji, poznávat hory nebo starověkou kulturu, u CK Alvarez budete vždy správně.

Peru

Cestopisy a reportáže

Zajímavá místa

Diskuse

jarda
jarda

A kde je Thájsko nebo Srí Lanka?

*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 
 +   =