PORTUGALSKO ZAJÍMAVOSTI

TOP 7 specialit portugalské kuchyně, které musíte otestovat na vlastní chuťové buňky!

TOP 7 specialit portugalské kuchyně, které musíte otestovat na vlastní chuťové buňky!

Portugalské pláže každoročně lákají spousty surfařů, stovky poutníků se sem vydávají na Camino Portugues (portugalskou verzi poutní cesty do Santiaga de Compostela) a i mezi českými turisty je díky své cenové dostupnosti (a často i levným letenkám) tato země čím dál oblíbenější. Důležitou součástí poznávání místní kultury je i poznání místních chutí. A že je doopravdy co!



1. Bacalhau na sto a jeden způsob

Slovo bacalhau znamená v překladu treska. Typické bacalhau je nasolené sušené tresčí maso (které lze jednoduše a levně nakoupit v každém větším obchodě), které je před přípravou jídla nutné namočit na den do vody. V minulosti bylo nasolení a usušení jediným způsobem, jak tresčí maso zakonzervovat. Jedním z možných způsobů úpravy je například „bacalhau a casa“ (v překladu „na domácí způsob“) s dušenou zeleninou a pečenými bramborovými chipsy.

Bacalhau a casa - tresčí maso se prolíná Bacalhau a casa - tresčí maso se prolíná

2. Francesinha, originální recept z Porta

Francesinha nevypadá na první pohled, druhý pohled a ani při čtení ingrediencí moc lákavě, ale výsledek jistě předčí vaše očekávání. Jde vlastně o teplý sendvič se šunkou, sýrem, klobáskou a kusem masa, který je přelitý pikantní rajčatovo-pivně-vinnou omáčkou. Pochází z města Porto a můžete ji zde ochutnat na každém rohu. K francesinhe se nejčastěji servírují hranolky a podle některých receptů patří nahoru i volské oko. Zkuste to, vážně!

Francesinha pochází z přístavního města PortoFrancesinha pochází z přístavního města Porto

3. Pastel de bacalhau, tresčí koblížky

Zase to bacalhau! Tyto malé smažené „koblížky“ se připravují z těsta obsahující tresčí maso, brambory, vejce a koření. Naplněny bývají buď některým z lahodných portugalských sýrů (které jsou mimochodem výborné samy o sobě – například kozí pocházející z pohoří Serra de Estrella) nebo jsou bez náplně. Nejčastěji se servírují jako studený předkrm.

Pasteis de bacalhau jsou sice z rybího masa a aromatických sýrů, Pasteis de bacalhau jsou sice z rybího masa a aromatických sýrů,

4. Pastel de nata neboli pastel de Belém

Sladký košíček z listového těsta plněný žloutkovým krémem se vám rozplyne na jazyku. Poprvé byl vyroben v 19. století v lisabonské přístavní čtvrti Belém, kde si dodnes můžete dát jeho „originální“ verzi. Pokud se vám ale nechce čekat několik desítek minut ve frontě s dalšími turisty, výborné home-made pasteis de nata prodávají v každé první pekárně a cukrárně.

Originální pasteis de nata přímo z BelémuOriginální pasteis de nata přímo z Belému

5. Ovos moles a další zákusky

Zákusek ovos moles pochází z pobřežního města Aveiro a v překladu jeho název znamená „měkké vejce“. A také jako vejce vypadá. Uvnitř tenoučkého těsta se nachází krém ze žloutků a cukru. Ze způsobu přípravy je zvláštností především styl míchání žloutků, kde se nemíchá kolem dokola, ale zásadně dřevěnou lžící k sobě a od sebe.

Vlastně většina portugalských sladkostí se skládá ze dvou hlavních ingrediencí – vajíčko a cukr. Pokud jim přijdete na chuť, ochutnejte ještě třeba také Fios de ovos (v překladu vaječné nitě – žloutkové pásky vařené v cukru) nebo obří „pusinku“ z bílků a… cukru.

Typické portugalské zákusky se skládají většinou z cukru a vajíčka.Typické portugalské zákusky se skládají většinou z cukru a vajíčka.

6. Portské víno a i ta další

Portugalsko se dělí na několik vinařských oblastí a každá vyniká jinými druhy vína. Vyrábí se zde kvalitní červená plná chuti a vůní, ale i svěží bíla, která by se dala pít pořád. A nezapomeňme na typické portské víno! Může se vyrábět pouze z hroznů určitých odrůd, které rostou na hornatých svazích v údolí řeky Douro na severu země. Historie pěstování víno v tomto kraji je více než 2000 let!  Nejlépe si portské vychutnáte na degustaci v některém z vinných sklepů ve městě Porto nebo v příjemné hospůdce na nábřeží řeky Douro.

Vinné sklepy, kde dozrává portské vínoVinné sklepy, kde dozrává portské víno

7. Zelená polévka Caldo verde

Caldo verde je typická hustá portugalská polévka. Základ tvoří polévka z brambor a kapusty, je dochucena typickými místními bylinkami a mořskou solí a samozřejmě nesmí chybět ani kousky klobásy. Protože jde o klasický portugalský pokrm, servíruje se většinou na svatbách a různých významných událostech – něco jako „náš“ vývar s játrovými knedlíčky.

Caldo verde, typická hustá portugalská polévkaCaldo verde, typická hustá portugalská polévka

Autorka Tereza Kramplová se v životě řídí heslem "svět patří těm, co se nepo..." a proto s radostí kombinuje studium na lékařské fakultě s cestováním po světě a vysněnou prací redaktorky v HedvabnaStezka.cz. Kromě těchto tří milovaných oblastí ji baví lezení, chození po horách, jízda na horském kole nebo trailový běh. Mezi její nejoblíbenější destinace patří Balkán a Indonésie.

DOPORUČUJEME

*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 
 +   = 

VYBAVENÍ NA CESTY